عوامل موثر بر عمر ایمپلنت دندان
چه عواملی میتواند طول عمر ایمپلنت دندان را تعیین کند؟
ایمپلنت دندان یک روش جایگزین برای جبران از دست رفتن دندان است. ایمپلنتها با موفقیت بالایی در بیشتر موارد با استخوان جوش میخورند و میتوانند برای مدتها ماندگار باشند. اما برای داشتن یک ایمپلنت دندان با طول عمر بالا، باید به چند نکته توجه کرد. این نکات عبارتند از:
- انتخاب یک جراح ماهر و با تجربه برای انجام عمل ایمپلنت
- انتخاب یک محل مناسب برای کاشت ایمپلنت که دارای استخوان و لثه سالم باشد
- رعایت مراقبتهای پس از عمل ایمپلنت، مانند شستشوی دهان و دندان، مصرف آنتیبیوتیک و ضد التهاب، و جلوگیری از فشار بر روی ایمپلنت
- مراجعه به پزشک برای چکاپهای منظم و بررسی وضعیت ایمپلنت
- اجتناب از عادات بد مانند سیگاری، مصرف الکل، و خوردن غذاهای سخت و چسبنده
با توجه به این موارد، میتوان گفت که طول عمر ایمپلنت دندان میتواند بین۲۰ تا ۲۵ سال باشد. البته این مدت ممکن است برای برخی افراد که دارای بیماریهای خاصی هستند، مانند دیابت، کمتر باشد. اما با رعایت بهداشت و مراقبت از ایمپلنت، میتوان از عمر آن افزود و از بروز عوارض ایمپلنت دندان جلوگیری کرد.
راهکارهای افزایش عمر ایمپلنت دندان
برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان، عوامل مختلفی باید در نظر گرفته شود. این عوامل شامل:
کیفیت جراحی و تجربه جراح ایمپلنت:
انتخاب جراح مناسب و مشورت با متخصصین از اولین گامهای مهم است. برخی از جراحیهای ایمپلنت ممکن است به دلایل مختلف ناموفق باشند. روش درمانی که جراح شما انتخاب میکند، میتواند بر ماندگاری ایمپلنت دندان شما تأثیر قابل توجهی داشته باشد.
نوع و جنس ایمپلنت دندان:
ایمپلنتهای مختلفی توسط شرکتهای مختلف تولید میشوند. اما مشخص نیست که کدام ایمپلنت دارای عمر مفید بیشتری است. دندانپزشکان معمولاً از ایمپلنتهایی استفاده میکنند که دارای استانداردهای بینالمللی هستند، تاییدیه FDA را گرفتهاند و سابقه خوبی در بازار دارند. بیشتر ایمپلنتها از تیتانیوم ساخته شدهاند اما گاهی اوقات برای برخی از بیماران با تشخیص دندانپزشک، از ایمپلنتهای سرامیکی استفاده میشود. این ایمپلنتها از زیرکونیوم ساخته شدهاند و به دلیل شکنندگی بیشتر، عمر کمتری دارند.
مراقبتهای لازم پس از کاشت ایمپلنت:
مراقبت از ایمپلنت به اندازه مراقبت از دندانهای طبیعی ما مهم است و میتواند بر طول عمر ایمپلنت و ماندگاری ایمپلنت دندان تأثیر مثبت بگذارد. پزشک شما وضعیت ایمپلنت را بررسی میکند و بر اساس شرایط شما، توصیههایی میدهد. اما برخی از مراقبتهای کلی که همه بیماران باید انجام دهند، عبارتاند از:
1. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت روزانه.
2. استفاده از دندانهای ایمپلنت شده برای باز کردن یا شکستن چیزهای سخت مانند در خودکار.
3. خوردن غذا با سمت دیگر فک که ایمپلنت ندارد به مدت کوتاه مثلا دو هفته.
4. حفظ بهداشت دندان و لثه برای پیشگیری از عفونت.
5. خودداری از استفاده از اشیاء تیز برای پاک کردن دندانها.
معاینه ایمپلنت توسط پزشک:
بهتر است هر شش ماه یک بار برای چکآپ وضعیت ایمپلنت خود به پزشکتان مراجعه کنید. این کار باعث میشود که شرایط فک و لثه و وجود یا عدم وجود عفونت مشخص شود، و در صورت نیاز، درمان مناسب انجام شود. این مراقبتها در نهایت سبب افزایش طول عمر ایمپلنت شما میشود.
وضعیت بیمار:
وضعیت بیمار و تراکم استخوانها نیز بر ماندگاری ایمپلنت دندان تأثیر دارد. اگر بیمار مشکلی در لثه یا استخوانهای فک داشته باشد، باید قبل از جراحی، درمان شود.
سلامتی بیمار:
سلامتی بیمار نیز بر عمر مفید ایمپلنت اثرگذار است. برای مثال اگر بیمار عفونت یا بیماری خاصی در لثه داشته باشد، احتمال موفقیت ایمپلنت کاهش مییابد.
تراکم استخوان:
تراکم استخوان هم مهم است. اگر فردی تراکم استخوان کافی در قسمت فک نداشته باشد، باید ابتدا تراکم استخوانهای فک افزایش داده شود و سپس ایمپلنت انجام شود. این کار با عمل پیوند استخوان به عنوان یک روش موثر انجام میشود و طول عمر ایمپلنت را بالا میبرد.
عوامل موثر بر کاهش عمر ایمپلنت دندان
ایمپلنت های دندانی گاهی اوقات در مواجهه با شرایط و عوامل مختلف، ممکن است طول عمر کمتری داشته باشند و شکست بخورند. در اینجا به معرفی برخی از این عوامل که می توانند موجب کاهش عمر ایمپلنت دندان ها شوند، می پردازیم.
عوامل کاهش عمر ایمپلنت دندان
عفونت
عفونت یکی از عوامل اصلی شکست ایمپلنت دندان است که می تواند درمان را ناموفق کند. عفونت معمولا بعد از جراحی ایمپلنت رخ می دهد که می تواند به دلیل مراقبت های نادرست بعد از جراحی، ضعف سیستم ایمنی و زمان نامناسب برای کاشت ایجاد شود.
عدم مراقبت صحیح و کافی
ایمپلنت های دندانی مانند دندان های طبیعی نیاز به مراقبت دارند و اگر از آنها به درستی مراقبت نشود، ممکن است آسیب ببینند. ایمپلنت های دندانی باید با مسواک زدن، نخ دندان و مراجعه به دندانپزشک به صورت منظم مورد توجه قرار گیرند. شما میتوانید با نگهداری اصولی از ایمپلنت، باعث افزایش عمر ایمپلنت دندان شوید.
کاشت شل یا ناصحیح
کاشت شل یا ناصحیح نیز می تواند عاملی برای شکست ایمپلنت دندان باشد و معمولا نتیجه مراجعه به فردی بی تجربه، بی دانش و بی مهارت است. با مراجعه به یک پزشک متخصص، عمر ایمپلنت دندان خود را افزایش دهید.
شکستن پایه ایمپلنت
شکستن پایه ایمپلنت نیز یکی از عوامل کاهش عمر ایمپلنت دندان است که به ندرت اتفاق می افتد اما در صورت وجود فشار زیاد بر روی پایه ممکن است رخ دهد و باعث شود که ایمپلنت دندان نتواند دیگر عمل کند.
آیا شرکت تولید کننده مواد ایمپلنت، در عمر ایمپلنت دندان تاثیر دارد؟
یکی از عواملی که بر طول عمر ایمپلنت دندان تأثیر دارد، نام تجاری سازنده آن است. ایمپلنت های مختلف با کیفیت های متفاوتی تولید می شوند و معمولا در ایران کیفیت ایمپلنت ها با توجه به کشور سازنده آنها ارزیابی می شوند. البته این معیار صحیحی برای مقایسه نیست و باید به نام تجاری ایمپلنت توجه کرد و هر کشور می تواند ایمپلنت های با کیفیت و پایین تر را داشته باشد.
عمر ایمپلنت دندان های کشور های مختلف به شرح زیر است:
عمر ایمپلنت آمریکایی
ایمپلنت های آمریکایی معمولاً دارای کیفیت ساخت بالایی هستند و ایمپلنت آمریکایی زیمر که در کلینیک های دندان پزشکی نصب می شود، دارای ضمانت مادام العمر است.
عمر ایمپلنت سوئیسی
ایمپلنت های سوئیسی شامل برند های متنوع و مختلفی هستند و عمر آنها نیز متفاوت است. برای مثال ضمانت ایمپلنت اشترومن که به عنوان بهترین ایمپلنت دنیا شناخته می شود، در کلینیکها مادام العمر است و ضمانت ایمپلنت آیرس 20 سال است.
عمر ایمپلنت کره ای
ایمپلنت های کره ای معمولاً دارای طول عمر کوتاه تری نسبت به رقیبان اروپایی خود هستند و ضمانت ایمپلنت های کره ای بین 2 تا 15 سال است.
عمر ایمپلنت آلمانی
ایمپلنت های آلمانی نیز از برند های معروف و مشهور جهان هستند و عمر بالایی دارند. ایمپلنت آلمانی آرگون که در کلینیک روشا نصب می شود، دارای 20 سال ضمانت است.
عمر ایمپلنت ایرانی
ایمپلنت های ایرانی امروزه پیشرفت بسیار زیادی داشته اند و کیفیت آنها روز به روز بهتر می شود. عمر ایمپلنت ایرانی امروزه مناسب است اما نسبت به برند های اروپایی کمتر است.
سخن آخر:
طول عمر ایمپلنت دندان میتواند بین ۲۰ تا ۴۰ سال باشد، اما این میزان به عوامل مختلفی مانند نوع و جنس ایمپلنت، مهارت دندانپزشک، میزان رعایت بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی و عادات بد مثل سیگار کشیدن و الکل نوشیدن بستگی دارد. برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان، توصیه میشود که از جویدن اشیاء سفت و سخت، خوردن غذاهای چسبناک و اسیدی، فشردن فک و نوشیدن الکل و سیگار کشیدن خودداری کنید و به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین، انتخاب یک دندانپزشک متخصص و با تجربه برای کاشت ایمپلنت دندان بسیار مهم است.